+ A | - A

BIG Contributes to the 490-Foot-Tall Vancouver Skyline

BIG was commissioned by Canada's premier real estate developer WESTBANK, to contribute to the 490-foot-tall Beach and Howe mixed-use tower.

The 490-foot-tall Beach and Howe mixed-use tower by BIG + WESTBANK + Dialog + Cobalt + PFS + Buro Happold + Glotman Simpson and local architect James Cheng marks the entry point to downtown Vancouver, forming a welcoming gateway to the city, while adding another unique structure to the Vancouver skyline.

The name of BIG's proposal Beach and Howe St. is taken after its location on the corner of Howe & Beach next to the Granville Street Bridge in downtown Vancouver. The proposal calls for 600 residential units occupying the 49-story tower, which would become one of the city's fourth tallest buildings. The tower is situated on a nine-story podium base offering market-rental housing with a mix of commercial and retail space.

"We have brought together the best talent available in Vancouver and Europe to create a truly world class project that will enrich not only the particular neighborhood, but also the city and its quest to become creative, sustainable and affordable city. Architecturally, the Beach and Howe tower will introduce a new building typology to the Vancouver skyline and will create a dramatic gateway to downtown Vancouver that speaks to the emerging creative economy in the city", Ian Gillespie, President, Westbank.

At the tower's base, the footprint of the tower is conditioned by concerns for two significant neighboring elements, including a 30-meter setback from the Granville bridge which ensures that no residents will have windows and balconies in the middle of heavy traffic as well as concerns for sunlight to an adjacent park which limits how far south the building can be constructed. As a result the footprint is restricted to a small triangle.

"The Beach and Howe tower is a contemporary descendant of the Flatiron Building in New York City - reclaiming the lost spaces for living as the tower escapes the noise and traffic at its base. In the tradition of Flatiron, Beach and Howe's architecture is not the result of formal excess or architectural idiosyncrasies, but rather a child of its circumstances: the trisected site and the concerns for neighboring buildings and park spaces." Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.

As the tower ascends, it clears the noise, exhaust, and visual invasion of the Granville Bridge. BIG's design reclaims the lost area as the tower clears the zone of influence of the bridge, gradually cantilevering over the site. This movement turns the inefficient triangle into an optimal rectangular floor plate, increasing the desirable spaces for living at its top, while freeing up a generous public space at its base. The resultant silhouette has a unique appearance that changes from every angle and resembles a curtain being drawn aside, welcoming people as they enter the city from the bridge.

"The tower and base are a reinvention of the local typology, known as "Vancouverism." In this typology, slender towers are grouped with mixed-use podiums and street walls that define human-scale urban environments. The aim is to preserve view cones through the city while activating the pedestrian street," Thomas Christoffersen, Partner-in-Charge, BIG.

"Vancouver has already embarked upon an urban experiment in creating a super dense residential downtown - to increase pedestrian activity and street life. With this project we attempt to continue this process of densification by reclaiming a site beneath the bridges that would otherwise be lost as a lifeless "black hole" in the urban fabric. The diagonal canopies of the vehicular flows above create a new form of weather protected urban space, turning the large infrastructure in to a niche for social life." Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.

The exterior façades respond to the various solar exposures which is integral to the overall sustainability concept. The building will strive for LEED Gold Certification.

FACTUAL INFORMATION:

NAME: Beach and Howe St.
CLIENT: Westbank Projects Corp.
LOCATION: Vancouver, Canada
SIZE: 653,890 sf / 60,670 m2
COLLABORATORS: Dialog, Cobalt Engineering, Phillips Farevaag Smallenberg Urban Design, Buro Happold, Glotman Simpson, James KM Cheng Architects
PARTNERS-IN-CHARGE: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
PROJECT LEADER: Agustin Perez-Torres
TEAM: Julianne Gola, Marcella Martinez, Chris Malcolm, Karol Borkowski, Michael Taylor, Alina Tamosiunaite, David Brown, Tobias Hjortdal, Alexandra Gustafson


If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!


Leave a comment, or ask a question