+ A | - A

BIG Renovates Transitlager in Switzerland: Tailoring it for Creative Businesses & Workshops

The existing 18.000 m2 Transitlager built in the late 1960s is to be renovated and extended by up to 7.000 m2 for residential and arts related purposes. The architecture studio that will do the job is BIG.

BIG has won an invited competition to renovate and extend an existing 1960's concrete warehouse situated in a Basel industrial district which is being transformed into an alternative Arts District. The winning entry which included engineers Bollinger Grohmann and HL Technik was chosen among proposals from Harry Gugger Studio and Lacaton Vassal among others.

The Transitlager's surrounding industrial area is characterized by the geometries of infrastructures - the intersecting railways, loading docks and turning radiuses that weave through the city and create a puzzle of linear buildings with pointy corners and staggered façade lines into an untraditional and adventurous urban area consisting of galleries, restaurants and creative businesses.

"We propose a transformation of the Transitlager that builds on the industrial logic of the existing building and of the surrounding area. The extension doubles the size of the Transitlager and becomes an opposite twin - based on the same structure, but with a different geometry. The combined building becomes a spectrum of optimal conditions: From open and flexible plans to tailor made units, public programs to private residences, vibrant urban space to peaceful green gardens and from cool industrial to warm and refined", says Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG.

The iconic character of the existing Transitlager with its generous surrounding public spaces, and connection to the city's botanical garden makes the building a natural focal point of the Arts District. By re-programming and extending the former warehouse into a multifunctional series of floors for various uses, BIG proposes a cross breed of art, commerce, working and living.

The wide dimensions of the former warehouse, the mix of programs, the structural limits and the sun orientation creates a typology that is neither point house nor slab - a folded geometry adapted to the specifics of the existing structure and optimized for daylight and views. The staggered edge and pointy ends echoes the geometries of the industrial buildings of the neighborhood, creating a surprising familiarity with the heterogeneous surroundings, explains BIG studio in their press release.

"The stacking of two complimentary structures - one on top of the other - has generated a new take on the typology of the communal courtyard. Where the typical residential courtyard finds itself incarcerated by walls of program, the roofyards of the Transitlager combine the tranquility and communal space of the courtyard with the sunlight and panoramic views of the penthouse. A penthouse for the people", Bjarke Ingels, Partner and Founder, BIG.

Stripped from existing interior walls, the 60's era structure gives flexible open plans and a high quality of concrete work. BIG proposes an extension that with a minimum of intervention creates a programmatic diversity and feasibility. By keeping the interior finishing sparse and installations simple the studio proposes a building tailored for creative businesses, ateliers and workshops: a building with a simple and economical material palette optimized for both artistic work and classy luxury.

Diagrams and Models of the Transformation of Transitlager

All drawings and images by © BIG


If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!


Leave a comment, or ask a question