+ A | - A

BLUA’s New Sports Project in Hangzhou

The Hangzhou sports project by BLUA is based on creating an urban plaza "while also creating an icon for the lack of large-scale commercial facilities and distribution of leisure spaces". See the renderings here.

Description below by BLUA.

Design Concept
Since the first rays of the Olympic flame lit by the sunshine of Mount Olympus, the mountain is deeply connected with sports. Hangzhou is a hilly city. Mountain climbing always becomes a popular out-door game for people there. We gave the concept of "SPORTS HILL" to create a "sports mountain” for the city. We create a new synthetic ground for sports activities while also an iconic figure against the relaxed background of the sports landscape. From a massing view, we design the podium and 42 meter tower in a stacked way in order to contrast with the complexity of the 70 meter tower.

The roof is interconnected to make a continuous, differentiated sports landscape with cascading sports fields and pathways. This landscape features basketball courts, volleyball courts, badminton, and tennis, at various levels. The steel frame of the podium becomes the major structural piece for the curtain wall but also houses the circulation element for the facade. The sunken plaza becomes a big open space which has been designed as a microclimate ecological environment facing the school. It also can be entered from the civic square on the southeast. The set back of the south side create a rectangular civic square. The civic square and the green belt integrate into a 6000 square meters long main entrance space. The civic square distributes the flow of people pressure from the major and the Metro Line and is covered with landscaping.

The sunken plaza is 1.2 meters underground, which connects with the entry square by folding shaped steps. The garden plaza is shaded via a cantilevering roof, and a series of pools underneath allow for evaporative cooling to occur, while also interacting with the swimming pool behind the curtain wall, creating a lively water environment. It is spatially defined on all sides by topography, plantings, shelters and the plaza roof, creating a highly specific and integrated environment and small microclimate. The plaza roof and canopies offer shade, while plant-life and water features cool the air underneath based on principals of natural convection and evaporative cooling, creating a thermally regulated environment. This space is a lush and tropical atmosphere including public amenities such as gift shops, bookstores, and cafes, allowing people sanctuary from the stresses of city life.

Organizational Concept
According to the different type of space, we divided into two parts: “active” and “inactive”. Sports activities are located on the lower part of the tower and the podium, in clear groups for ease of orientation piled into a single piece of “active " area. The top of the tower is planned as a relatively “inactive” area with office, accessories and the VIP Club.
These two towers and podium are combined into a lively multi-stores complex where people can engage in sports indoors at all times of the year. The Swimming center is located at the first floor of the complex, nestled underneath the cascading sports landscape. All pools are contained within a grand open space making it a memorable and urban swimming experience. It can be entered from the south facade or from the civic square.

Structure and Materials
The main tower and podium is wrapped with three folding pieces, which covered with cellular aluminum. The twisted-folding shape has a dynamic trend of an upward spiral, which makes the tower an increasingly upright illusion. The trend of folding shape determines the density of the skin texture.

The design features faceted crystalline geometry embedded with crystal patterns in 3D cold lamination film, ETFE membrane, and honeycomb glass structure. They are used to heighten the sense of irresolution between flatness and depth as well as correlate graphic/pattern effects with mass inflections. The design features massive membrane bubble ‘windows’ oriented to allow views out to all angles of the city. The honeycomb metal aluminum on the wall strengthened the crystal shape, as an attraction landmark for the city. The south side facade connects the Podium and 42 meter tower through the transportation space. Five canopies are not only the supporting connections for the steel frame, but also offer shade. The external steel frame highlights the idea of a ladder and merges with the outer shape of the aerial layer, which makes an elegant liquid motion of a fluidity and dynamic transition.


Credits:


Project name: Civic Sports Center, Hangzhou, China
Sketch Design: 02.2012 to 03.2012
Client: Hangzhou Sports Development Group
Program: Civic Sports Service Center and Public Sports Activity Center
Size: 72,700 m2 (above ground 46,700 m2, underground 26,000 m2)
Design: BLUA
LDI: Hangzhou Jiangnan Architectural Design Co., Ltd
Structure: Hangzhou Jiangnan Architectural Design Co., Ltd
Design team: Shou Zheren, Ge Liangjun, Chen Jian, Qian Haiping, Ma Li, Jiang Tianjiao, Zhang Hong, Zheng Jue, Xia Tingting, Tao Jiangjie, Shen Qing.


If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!




1 Comment


  1. POS says:

    pool is looking good

Trackbacks / Pingbacks

show trackbacks

Leave a comment, or ask a question