+ A | - A

Discover the Green and Energy-Saving Technology in SHH’s Most Recent Project

Architects and designers at SHH have completed a new-build £1.1 million house in North London for private clients: an ideal family home for a couple (with two young children) who always wanted a home, built from scratch to answer their specific needs.

The clients originally purchased an existing property on a 1960s North London estate, prior to obtaining planning permission to create the open, spacious and eco-friendly family home they envisioned. SHH were brought on board after the clients saw several of the company’s residential projects in the Hampstead area.

The demands of the clients were to go beyond the legal requirements for green and energy-saving technologies in new-build properties and to embody the best in stylish but eco-friendly contemporary housing solutions. The interior was to be open and light with clean lines and lots of storage, so that the house would be clutter-free. Open spaces were to enhance the flow of family life, integrating all activities and family members together.

Green Planning
The architects went on to create the blueprint for a 3,000 sq ft three-storey home and, in spite of the Conservation Area restrictions, their proposal gained full approval from the local authorities, in part because the proposed new replacement building boasted so many green elements and technologies, incorporated both at the client’s behest and SHH’s suggestion. These included in SHH’s words: “solar panels to heat water; a geo-thermal heat pump with boreholes, which uses the natural underground earth temperature (of approximately 10-12°) both to heat and cool the house; a rainwater harvesting system, which reuses water for irrigation and WC flushing; improved building fabric U-values (exceeding current regulations); energy-efficient lighting and a cedar terrace deck with sedum planting around the perimeter.”

Here are the Images and Explanations of the design:

“The front approach to the house is as open and visible as possible, whilst the rear of the house is enclosed for maximum privacy and security, so that the client’s children can have a completely safe and bordered area to play in. The front door is cedar-clad, following the pattern of the two different woods used throughout, which combine well together.”

"The house is arranged over three storeys. A basement floor (where piling was needed because of soft ground and also in order to work around two existing 150-year old protected oak trees) incorporates a plant room, wine room, utility room, an ensuite staff flat with bed and shower room (with dedicated access) and under-stair storage."

"The external look of the house mimics the previous home to a degree in terms of the division of façades, in order to blend in with the surrounding homes. Like the previous property, it also has a sloping roof, although the new house’s roof slopes in the opposite direction from the original house in order to maximise south-facing rear glazing."

"The ground floor is mostly completely open with living, dining and kitchen areas in one seamless L-shaped area, with a small cloakroom, study and children’s playroom taking up the remainder of the floorplate, leading off a double-height entrance space. The smaller ‘dog leg’ section is a lounge space featuring a state-of-the-art gas fireplace by Geoflame, with a slate cladding surround (from Solus Ceramics). The longer section of the space includes a dining zone and a kitchen area with a large central island, created according to SHH’s space plans by kitchen specialists ‘Alternative Plan’."

"A bespoke dining table by Konig Bespoke allows the family to eat or entertain outdoors when the weather permits. The garden design reflects the simplicity and minimalism of the house itself with bamboo providing screening from neighbouring properties throughout the year. It was also designed to be as low maintenance as possible. The clients already had a few pieces of sculpture, but also commissioned a bespoke torso sculpture from sculptor Janet Haig, which takes centre stage in the garden and is a key feature when lit at night."

"From the internal ground floor, an engineered oak timber open-tread steel staircase, with a frameless glass balustrade with sleek steel stringers, leads up to the first floor, tying in with the oak used for the flooring. On this level are two children’s bedrooms and a family bathroom, as well as to the master bedroom and ensuite bathroom (complete with a hydro massage tub), with French doors in the same treatment as on the ground floor plus a glass balustrade allowing views down onto the rear garden – all set beneath the curved, powder-coated, standing seam roof. At the client’s request, the master bedroom ceiling is painted in silver – the only concession to colour within the all-white wall and ceiling treatment!"


PHOTOGRAPHY CREDIT: Francesca Yorke

About SHH:

SHH is an interior/architecture practice and branding design consultancy, formed in 1992 by the three principles of the practice: Chairman David Spence, Managing Director Graham Harris and Creative Director Neil Hogan.

With a highly international workforce and portfolio, the company initially made its name in ultra-high-end residential schemes, before extending its expertise to include leisure, workspace and retail schemes. The company’s leisure CV includes McDonald’s breakthrough Oxford Street flagship restaurant, winner of 6 international design awards, Michelin-starred The Greenhouse, Kyoto cuisine favourite Umu and private members club Morton’s, as well as the award-winning Aura Bar.

Retail schemes include Angel’s Fancy Dress store, the globally-applied Evita Peroni accessories store concept and the new-concept Savills scheme. SHH’s work has appeared in leading design and lifestyle publications all over the world, including VOGUE and ELLE DECO in the UK, Artravel and AMC in France, Frame in Holland, Monitor in Russia, DHD in Switzerland, ELLE DECO in India, Habitat in South Africa, Contemporary Home Design in Australia, IDS in Malaysia and Architectural Digest in both France and Russia, with over 90 projects also published in 50 leading book titles worldwide.


If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!




1 Comment


  1. greenhomesau says:

    Beautiful house with expensive furniture. All looking simple & awesome.
    There are many houses which are with water & air pollution they don't keep their homes neat and clean.

    I would like to say that keep the homes free from carbon footprints and pollution. Always keep your homes Clean & Green through solar systems.

Trackbacks / Pingbacks

show trackbacks

Leave a comment, or ask a question