+ A | - A

Here is the New Design for the Expansion of Copenhagen’s Main Hospital

A team of Creatives, including architects at 3XN, has won a competition for the expansion of Copenhagen’s main hospital, Rigshospitalet, expected to be completed in early 2017. Here you can find the winning proposal.

3XN, Aarhus Architects, Nickl & Partner Architechten, Grontmij and Kirstine Jensen Studio won the competition with a proposal -for the 76,000 m2 extension of Copenhagen’s most centrally located hospital- that ensures efficient and timesaving logistics, while daylight, green spaces and views of the neighboring park contribute to the wellbeing of patients, staff and visitors. Besides the construction of the hospital extension the project includes the development of the area's master plan and the construction of a new patient hotel and multi-storey car park.

The building’s shape is characterized by a series of folded v-structures together with a transversal fast track and received praise from the competition’s jury committee:

"The benefits for the hospital's core services are immense. The structure will have a positive impact on the everyday of the staff in the wards, it will give the service personnel the opportunity to effectively move around in the building, and not least, it will give the hospital the opportunity to offer patients more calm and clarity [...]"

Partner in Aarhus architects, Mette Dan-Weibel, elaborates: "The positive patient environment will support the treatment and contribute to shorter hospitalization. Moreover, the proximity of the different functions creates short distances for staff and thus optimizes the daily operations".

The shape of the building is intended to create an interior that is distinguished by plenty of daylight and views of the park and city. The folded v-structure provides space for five atriums that will serve both as comfortable lounge areas and points of orientation that makes way finding easy and logical.

The integration of sustainable building solutions, gardens and green walls both inside and outside has been a key focus throughout the design process: "The idea is that the integration of a green environment both inside and outside will contribute to an ambience that has a healing effect on patients and will also create a positive physical environment for staff and visitors. At the same time, these features will minimize negative environmental impacts", says 3XN's partner and creative director, Kim Herforth Nielsen.

Facts:

Address: Blegdamsvej, Copenhagen, Denmark
Client: Rigshospitalet

Team:
• Aarhus Arkitekterne: Lead Consultants
• 3XN Architects: Head of Concept and Design
• Nickl & Partner Architekten AG: Specialist in hospital architecture
• Grontmij: Engineering
• Kristine Jensens Studio: Landscape

Functions: Operating rooms, wards, administration, research & education, outpatient departments, radiology.
Size: 76,000 (Moreover: Patient hotel: 7,400 m2, multi-storey car park 17,000 m2)
Facade: Glass and Jura Gelb natural stone
Floors: 9 (scales down to 4)
Expected sustainability certification: BREEAM Excellent

Rendering © 3XN


If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!


Leave a comment, or ask a question