+ A | - A

How Blacksheep took Their Stylish Design Focus to Create the New Restaurant Galoupet’s Interior

To establish the new restaurant's gourmet design, Blacksheep studio adapted their design style into the making of Galoupet's interior. Below you can follow the design elements they used to accomplish this stylish look.

London-based Blacksheep has designed the first ever restaurant for the owners of the award-winning Provencale vineyard Chateau du Galoupet in Beauchamp Place, Knightsbridge.

Blacksheep are focused on the hospitality design scene. The studio was established in 2002 by Jo Sampson and Tim Mutton, shortly receiving a reputation for unique, stylish and award-winning designs, for clients including Hilton Hotels, Park Hotels, Jamie Oliver, Gordon Ramsay and Hermès. Now, they have taken on the new London restaurant, titled Galoupet, which will open in late Spring 2011 and house both public and private dining areas as well as a retail fine wine store.

Design Approach

Galoupet will be a two-storey space, with 60 m2 on the ground floor (divided into 25 m2 of wine store at the front and 35 m2 of restaurant space to the rear), plus a further 30 m2 of private dining and lounge space on the lower ground floor.

The feel of the venue will be informal, welcoming and accessible, with a clean, understated glamour. It will offer an all-day menu of healthy dishes, which draw on Mediterranean and Asian influences, created by head-chef Chris Golding. Visitors to Galoupet will enter the Georgian terraced building directly into the wine store area.

Lighting is a very important part of the scheme (Blacksheep worked with Gravity Lighting on this) and here takes the form of "hidden" lighting, set within a swirl-shaped ceiling bay, to create a subtle retail atmosphere and allow the product - housed in bespoke ridged glass display units edged in brass on the right hand wall – to shine. A narrower gloss-panelled mid section between the store space and the restaurant will house coffee dispensing machines alongside the oak staircase, which leads down to the lower ground floor, with an all-glass surround and brass balustrade. The "hidden" recessed lighting swirl continues through this space.

The restaurant’s colors are restrained and subtly glamorous, in off-whites, silvers and gold, with bespoke banquette seating and tables and Hans Wegner "Wishbone" chairs in white. Vertical interest is added through glass panels, edged in brass, whilst angled mirrors allow for people-watching in what is a small and intimate space. Lighting levels are all dimmable to provide for changes in atmosphere from day to night.

On the lower ground floor, the private dining area, for up to eight people, (second images above) features a leather-embossed wall and antiqued mirrors with limestone-effect ceramic flooring. A lounge area to the rear is lit from above via the retail area’s glass floor plates, slightly recessed into the ceiling with a striking patinated brass surround. This reflective, glamorous surface is picked up in the frame of a large mirror on the wall in this space and in the brass-edged and subtly-lit wine displays to the rear. The area has a luxe, club feel with faux suede seating and a softening inset rug in the ceramic flooring.

Shaan Mahroti, Operations Director of Galoupet, commented: "It was a great pleasure to work with a company that has a passion for design and a commercial understanding of how things work. Left brain and right brain in perfect harmony!"


If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!


Leave a comment, or ask a question