+ A | - A

The Making of a Swollen Wall

As a designer you’re up for a journey where social skills and communication is crucial. Various clients’ value different things and it’s your mission to keep them satisfied as well as creating a safe and appropriate design. Architect, Paul Coudamy's project was to fit a bookshelf design in a 100m² apartment, in rue Sainte-Beuve, Paris.

Coudamy’s private client desired to live along with his books and films collection in his recently acquired haussmanian apartment. The bookshelf is either cut or swollen by virtual spheres thanks to digital manipulations. Its depth differs according to its use; however this can only be seen when animated by objects.

The bookshelf which articulates the different living spaces of the habitation is inserted along two main load-bearing walls. It goes above the walls, through the bedroom's dressing and can either create a hall area in the entrance or spread on the corner walls of the office room which accommodates a guest bedding under the elevated desk platform.

From floor to top, the shelf is directed by a 20x20cm squared grid. This grid is defined by the pocket book format and is flexible enough to enlarge for bigger formats or objects. You can therefore find room for speakers, umbrellas, A4 files, vases, etc. Closed storage blocks are extruded from these cells offering a mini bar, a dressing, devices storage and so on.

The shelf creates some sort of a second swollen wall within the apartment where the bumps contrast with the massive angular closed storage.

By deforming its edges, the dilated wall creates strange perspectives that appear as a mutation in the classic dwelling.

Instead of being an addition, this hybrid element dialogues and interacts with the objects and welcomes the inhabitants.

Photo courtesy Benjamin Boccas
Project Director: Elody Leroy
Thanks to Antoine Depeyre and Pierre Brochot

If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!

Leave a comment, or ask a question