+ A | - A

The New Casillo Headquarters

The new Casillo Headquarters, by ALVISI KIRIMOTO + PARTNERS are located in the outskirts of the city of Bari, Italy, in its industrial zone. The surface area of the intervention is of approximately 6,000 square meters, part of which will be dedicated to green areas, parking lots intended for the offices and for roadways specifically used by trucks.

Image-AKP-CASILLO-38200-DSC_0314_photoAnnaGalante

Information is Provided by ALVISI KIRIMOTO + PARTNERS

Image-AKP-CASILLO-38200-DSC_1008_photoAnnaGalante.opt

The building proper is more than 4.500 square meters, on three levels including the underground parking. It houses a conference hall, offices, workshop area and open space, management offices and a control room for checking goods and production. Around the building there are 1.500 square meters of landscape with trees and grass.

Image-AKP-CASILLO-38200-DSC_0999_photoAnnaGalante

The new office block was designed as a rectangular box-shaped body of about 55 x 27 meters, with two floors above ground that rest on a plinth of an approximate height of 1.50 meters. The base is a monolithic construct, inside of which are carved: stairs and ramps as part of the main access, a ramp for disabled persons, stairs used mainly by truck drivers that have access to the control room, and large openings in order to allow light and air into the basement areas. The center of the block has a courtyard with approximate dimensions of 13 x 7 meters necessary to air and ventilate the rooms that overlook it. The courtyard is one of the main defining elements of the architecture that not only allows proper lighting to penetrate the offices and corridors, but guarantees the well-being and visual comfort of the people who work within the building every day. Two staircases serve the volume that houses the offices; these are accompanied by elevators that have skylights allowing further light and illuminate all possibly dark spaces.

Image-AKP-CASILLO-38200-DSC_0220_photoAnnaGalante

The building is meant to be perceived as a single block composed of white finished walls, enriched by the modular occurrence of micro-perforated metal orange panels. The conference room and the control room both have been conceived as glass containers that plug into the body of the block.

Image-AKP-CASILLO-38200-DSC_0948_photoAnnaGalante

PROJECT DATA AND CREDITS

Client: Molino Casillo

Location: via Sant’Elia, Corato, Bari, Italy

Architectural design:
Alvisi Kirimoto + Partners Srl
(Massimo Alvisi, Junko Kirimoto, Alessandra Spiezia, Arabella Rocca)

Collaborators: Leonardo Lorusso, Enrico Pisani, Sara Averardi

Construction site - artistic direction:
Alvisi Kirimoto + Partners Srl
with Leonardo Lorusso

Structural engineering: ing. Giovanni Loiudice

Mechanical and electrical engineering: ing. Mario Semproni

Construction site supervision: Ufficio Tecnico Casillo: Ing. Michele Coviello

Security: Ing. Sabino Lotito

Contractors:
concrete: Tecnodelta Costruzioni Spa
metalwork and woodwork: O.C.M. Srl
windows and doors: Coesi Srl
iron works: Sergio Menduni
woodwork: Spaziodue Snc
wood finishes and flooring: Schinco Parquet
furniture and movable panels: Frezza Spa
technological systems: Luigi Perrone Srl
electrical systems: Ram Elettronica Srl
industrial floors: Vinella Srl

Dimensions:
building: 4.500 square meters
outdoor spaces: 1.500 square meters

Schedule:
beginning of project: 2008
beginning of construction: 2009
end of construction: 2012

Costs: approximately 6,5 million euros

ALVISI KIRIMOTO + PARTNERS

After 10 years of working in collaboration with architects like Renzo Piano, Massimiliano Fuksas and Oscar Niemeyer, Massimo Alvisi and Junko Kirimoto founded the architecture office Alvisi Kirimoto + Partners in 2002. A few years afterwards they established an engineering partnership with Alessandra Spiezia and Arabella Rocca in 2008.
AK+P_office_01
All photographs of the project are taken by Anna Galante.


If you enjoyed this post, make sure you subscribe by RSS!


Leave a comment, or ask a question